söndag 27 september 2009

Die Fünf Freunde - Inspektor, Inspektor (1992)

Die Fünf Freunde är som vilket tweepopband som helst. De sjunger säkert om pannkakor och kärlek och andra livsviktiga saker. Fast på tyska. Här är det säkert en och annan som hoppar till. Hur ser pannkakor ut i Tyskland? Och viktigare, hur går det tyska ihop med det charmigt oskuldsfulla i tweepopen? Jag vill inte måla upp en bild av Tyskland och tweepop som två oförenliga motpoler, men, ja, ni vet. Det här är såklart en väldigt orättvis och bristfällig bild av Tyskland. Är Sverige bara folkhem, jantelag, älgar och andra sosserier? Hm, ja, ni vet.

Men struntar vi i allt det här hittar vi gitarrdriven jangelpop, med uppenbara influenser i C86-scenen och bland Sarah-banden. Die Fünf Freunde var ett av de bästa banden som tidigt på 90-talet kom fram genom Marsh-Marigold Records (som grundades 1988), tillsammans med akter som Red Letter Day och Acid House Kings. (Jadå, Acid House Kings är ett svenskt band, men efter en semester i Hamburg 1991, och efter att ha lyssnat på en LP av Red Letter Day, kom de i kontakt med skivbolaget.) Inspektor, Inspektor från 1992 var Die Fünf Freundes efterlängtade debutalbum.

Och jag är förtjust. Det skramlar lagom mycket, och stundtals värmer det lika mycket som när någon du tycker om säger att du är bra. Musiken känns uppsluppen och otvungen. Det är en jämn skiva, men höjdpunkterna finns samlade i början: "(Sie ging in den) Untergrund", "Amerikanischer film", "Nordsee '79" och min favoritlåt "So Seltsam". Hur kan man inte låta sig förföras av en kvinnlig tysk bakgrundskör? Det är höst, vi går mot kallare tider. Var snäll mot dig själv och leta upp den här både uppiggande och hjärtevärmande musiken.

Betyg: 8/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar